马凯学,天津大学教授、博导、国家杰青、天津大学微电子学院院长。本科、硕士和博士分别毕业于西北工业大学和新加坡南洋理工大学。从业二十年先后在中国空间技术研究院504所(今西安分院)、NICT新加坡通信研究所、新加坡科技电子、南洋理工大学等单位工作从事航天卫星、飞船有效载荷、地面站和无线通信设备和集成电路系统相关的研发工作,担任项目负责人、研发经理、技术管理会委员和技术顾问,技术总监等职位。2013年千人计划引进担任电子科技大学教授、博导。前期研发成果部分转化公司主打产品销往欧美或用于我国在轨卫星,作为技术负责人成功开发了首个低功耗可重构60GHz SiGe毫米波系统SOC设计,封装和系统测试演示为数十家国际媒体报道,并完成高速无线通信系统,成果为数十家科技媒体报道并获新加坡信息通信科技联合会新兴技术奖项。目前从事GaAs和硅基CMOS毫米波和亚毫米波集成电路等研发. 在国际上,提出了SISL新型微波电路与系统设计平台。在卫星通信,软件无线电,基于CMOS, GaAs MMIC, LTCC 等微波毫米波电路与系统设计及封装方面有丰富的设计开发,项目管理,测试平台和团队建设经验。担任中国电子学会青年科学家微波与电路系统专委会主任委员和国际微波学会(MTT-S)中国与新加坡区域协调人。在微波、毫米波和太赫兹集成电路与系统发表论文200余篇, 含60篇IEEE期刊文章,IMS文章22篇,ISSCC文章2篇, 申请专利24项. 获包括新加坡信息通信科技奖和国际会议最佳论文奖等奖项8项,国际会议大会报告和邀请报告20次。

Kaixue Ma received B.E. and M. E. from Northwestern Polytechnolgical University (NWPU), China, and Ph.D degree from Nanyang Technological Univ. (NTU). From Aug.1997 to Dec. 2002, he was with China Academy of Space Technology (Xi’an), where he was Group Leader of millimeter-wave group for space-borne microwave & mm-wave subsystems of satellite payload and VSAT ground station. From Sept. 2005 to Sept. 2007, he was with MEDs Technologies as an R&D Manager and project leader etc. From Sept. 2007 to Mar. 2010, he was with ST Electronics as R&D Manager and Technique Management Committee etc. From 2010 to 2013, he was a Senior Research Fellow and Millimeter-wave IC team leader of 60GHz Flagship Chipset project and successfully development re-configurable 60GHz system-on-chip (SOC) and demo system. He joined in University of Electronic Science and Technology of China (UESTC) as full professor since 2013 and He is now professor and Dean of School of Microelectronics in Tianjin University. His research interests include RF/ Microwave/mm-wave/THz integrated circuits and system design using CMOS, GaAs MMIC, MEMS and LTCC etc. for applications like satellite communication, software defined radio etc. He filed 24 patents and published over 200 refereed international journal and conference papers and He is review board for several international Journals. He gave invited talks and keynote addresses over 20 times. He received numbers of technique awards including best paper award etc.